Bygninger med høj menneskelig trafik, for eksempel skoler, kommunalbygninger, plejehjem og andre offentlige institutioner, kræver et godt indeklima. En sådan bygning med et dårligt indeklima kan nedsætte produktiviteten med op til 10 %, ifølge Danmarks Tekniske Universitet. Ligeledes har et amerikansk eksperiment påvist, at et optimalt indeklima kan nedsætte sygefraværet med op til 35 %. Altså 35 % færre syge og en fuld arbejdsstyrke, der yder 100 % – fremfor 90 % – i den tid, de bruger på arbejdspladsen. (kilde: Bedreindeklima.dk/Berlingske)

Derudover har indeklimaet betydning for både stemning, moral og den generelle arbejdsglæde for medarbejderen. Det er blandt andet bevist, at dårligt indeklima kan forårsage depressioner.

Fysiske konsekvenser af dårligt indeklima kan for eksempel være hovedpine, forkølelse, svimmelhed og generelt ubehag. Derudover kan allergikere, astmatikere og folk med andre respiratoriske problemer, opleve allergigener samt øje- og hudirritationer. Vi kender alle sammen en eller flere, der døjer med astma eller allergi. Symptomerne kan også ramme personer, der umiddelbart ellers er raske.

Altså kan dine medarbejdere både spares for irritationer på arbejdspladsen og en lang række sygedage, hvis indeklimaet er optimalt.

Du kan læse meget mere om indeklima generelt her: Arbejdsmiljoviden.dk.

 

Udnyt dit gardinskift

Et overset element i forhold til at skabe et sundt indeklima er gardiner. I dag findes intelligente gardiner, der ikke kun pynter og tager det værste sollys. Moderne gardiner kan supplere til et sundt indeklima på mange flere måder end førhen.

Gode eksempler på intelligente gardiner er gardiner med anti-bakterielle, brandhæmmende og luftrensende egenskaber, som stadigt flere fabrikanter i interiørbranchen gør til en del af deres sortiment. Anti-bakterielle gardiner kan aktivt nedbryde lugtgener med sine indbyggede bioaktive beskyttelse.

 

To eksempler på moderne gardinløsninger i dag:

1) Luftrensende gardiner/Anti-bakterielle gardiner:

Luftrensende gardiner er konstrueret således, at de kan nedbryde forurenende stoffer og lugte, hvormed de renser luften for urenheder. Altså fjerner gardinerne ubehagelige lugte fra rummet, og mulige sygdomme forebygges, og en god luftkvalitet skabes.
De luftrensende egenskaber egner sig specielt godt til institutioner som skoler, sygehuse, plejehjem eller andre kommunale institutioner og større bygninger, hvor lugt og bakterier er noget, man ofte har problemer med at undgå.

2) Brandhæmmende gardiner:
Se herunder, hvordan brandhæmmende gardiner fra Silent Gliss klarer sig i forhold til almindelige gardiner:

Efter mange ulykker med gardiner, der stikker i brand, har mange producenter valgt at benytte sig af materialer og metoder, der sikrer høj brandsikkerhed. De brandhæmmende gardiner kan i mange tilfælde redde hele bygninger, da en juledekoration i vindueskarmen, som stikker i brand, nu spreder sig langt langsommere imod loftet. Benyttes almindeligt stof, er dette gerne fuldkommen afbrændt efter ganske få sekunder eller minutter.

 

Dårlige gardiner medfører ringere luftkvalitet

I Danmark har vi heldigvis nogle regler omkring, hvilke kemikalier der må benyttes i vores møbler og dermed også gardiner. Reglerne bliver opdateret løbende, og mange arbejdspladser kan derfor have gamle, uhensigtsmæssige gardiner hængende. De ældre gardiner mangler ikke kun de luftrensende og brandhæmmende egenskaber, men kan indeholder usunde stoffer, som er direkte årsag til et dårligt arbejdsklima (kilde: Articles.Mercola.com).

 

Spar 10% på varmeregningen – med intelligente gardiner

Ved hjælp af moderne teknologi, i form af computerstyrede og automatiserede gardiner, kan der spares 10 % på varmeregningen. Besparelsen er ikke nødvendigvis en voldsom sum i en lille lejlighed, men kan derimod blive en kæmpe besparelse, når der er tale om større institutioner og arbejdspladser.

Energigardiner har isolerende egenskaber, som mindsker varmetab med op til 50 % i forhold til almindelige plisségardiner. Det betyder helt konkret, at gardinet holder langt bedre på varmen omkring dine vinduer – altså måske verdens tyndeste Rockwool-alternativ 🙂

Derudover kan energigardinerne reducere solens stråler med op til 78 %, hvilket betyder, at dine ansatte er mindre generede af solen, hvormed de undgår at sidde og koge.

Samtidigt spares der på aircondition, da varmen fra solens stråler blokeres.

 

Altså kan en lille ting som gardiner gøre en stor, arbejdsmæssig forskel. Det kan derfor være en god forretning for dig og din virksomhed – eller dit hjem – at udskifte gardiner. Start eksempelvis med at tjekke din arbejdsplads eller dit hjem og find ud af om, der er behov for forbedring. Er dit indeklima godt nok?

Alt i alt kan dit arbejdsmiljø være medvirkende til ineffektivitet, sygefravær og på anden måde være til gene på din arbejdsplads.

Hvem har ikke lyst til at spare og samtidigt gøre sine medarbejdere glade og produktive?